Новина

Годишна конференция ​​​​​​​на Асоциацията на българските училища в чужбина

Галерия

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)  със съорганизатор ПУ „П. Хилендарски” и Министерството на образованието и науката организира своята годишна конференция под надслов

 

„Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“

27- 28 юли 2019 г.,

 

Официални гости на Конференцията бяха:

Г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България

Г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката

Г-жа Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката

Г-н Димитър Бербатов – основател на Фондация „Д. Бербатов”, която фондация осъществява проекта „Успелите деца на България”

 

На събитието присъстваха още: министъра на културата – г-н Боил Банов, зам.-министъра на културата – г-жа Анелия Гешева, народния представител в Парламента, член на Комисията за външна политика и на Комисията за българите в чужбина – журналиста г-н Тома Томов, екс председателя на Народното събрание и евродепутат – г-н Георги Пирински, посланика на България в Полша – г-н Емил Ялнъзов, г-н Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения, проф. д-р Светла Янчева – председател на Института за междууниверситетски мениджмънт (МИМО) – Интераула, проф. д-р Роберт Ийри от Северна Ирландия – огромен приятел на България  и много други приятели и съмишленици на АБУЧ.

 

За 12 –ти път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и набележи новите си приоритети  за бъдещето, които асоциацията ще осъществява заедно с държавните институции, за да е успешно обучението по България зад граница.

 

Над 120 представители на българските училища зад граница  пристигнаха от цял свят в Пловдив, за да се срещнат и споделят своя опит.Нашият официален представител за чужбина Илинда Дограмаджиева,която е и член на АБУЧ, също присъстваше на срещата. Целта на събирането беше  да определят новите си задачи, да научат новите моменти, които правителството предвижда за образованието по български език, история и география на България в училищата зад граница, да присъстват на обучителните семинари за преподавателите и да се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена отвъд Дунава. За първи път в  авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване. 

 

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това неправителственият сектор да работи в единство и без партийни пристрастия,  с държавните институции като Парламента, кабинета на Президента и Вицепрезидента, МОН, МВнР, ДАБЧ, БПЦ, Синдиката на българските учители, Омбудсмана на Република България, с българските евродепутати, с другите неправителствени организации и сдружения, с българските издателства и др., за да бъде България едно цяло  - не само в географските си граници, а да е едно цяло с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти – Българските училища.

 

 

Учебници

Учебници

Помагала

Помагала

Речници

Речници