Можеш да изучиш всякакви науки, но истински важно е какъв човек ще станеш

В рубриката “Учителите на България” на издателство Клет България ви представяме  учителя по английски език, г-жа Грета Вълчева, която вече 20 години възпитава отличници в училище и хора в живота.

 

Всеки родител иска да види детето си успешно и реализирано в живота. Когато има 19 любими деца, пак това иска, с тази разлика, че те официално я наричат “Госпожо”, а тайничко - “Мами”.

 

Да, така дванадесетокласниците от СУ “Никола Вапцаров”, гр. Силистра, наричат помежду си своята класна Грета Вълчева, с която са заедно от 5-и клас и която бди над тях като майка. Освен класна,  г-жа Вълчева преподава вече 20 години тънкостите на английския език, а заедно с него и духа и традициите на чуждите култури. С всекидневен труд и усилена подготовка нейните възпитаници се включват в езикови конкурси и олимпиади и съвместната работа води до успехите и наградите, и то  не само в националното “Лингвистично Кенгуру” и Spelling Bee.


Афинитетът на Грета към чуждите езици си проличава от рано. Записва езикова  гимназия с английски език, с което сериозно разочарова учителката си по руски да продължи с неговото усъвършенстване. Освен езиците, Грета обича часовете по пеене и рисуване, единствено с математиката не се спогажда, защото, както сама казва, “просто не мога да се огранича във формула, трябва да имам поле за изява и развитие”. Амбициозно и уверено дете, Грета организира съучениците си за различни “пионерски” поръчения, участва в художествени кръжоци, музикални студия, фолклорни групи, свири на акордеон. По-късно, в Русенския университет “Ангел Кънчев”, филиала в Силистра, завършва освен основна специалност с български и английски език, и музика.

 

Просто не мога да си представя да работя друга професия

Грета винаги е знаела, че ще бъде учителка. Произхожда от потомствено учителско семейство, тя е четвърто поколение учител. Откакто се помни, тази професия присъства в дома й, където буквално всички са учители - прадядо й, двамата й родители, дъщеря й, чак и снаха й.

 

Като млад учител попада в големи колективи, първоначално в ОУ “Йордан Йовков”, а след него в сегашното  СУ “Никола Вапцаров”. “Имах колеги, които много ми помагаха, отделяха от времето си, за да ме напътстват и покажат чисто технически неща, на които в университета не ни учат - как да си направя разпределение на часовете, как да си планирам урока. И до днес много от младите учители не го умеят и не го разбират и ако няма кой да им помогне в началото, настъпва разочарование.”

 

Като старши учител днес г-жа Вълчева наставлява и помага на младите си колеги да се ориентират в сложната организация на едно голямо училище и така се осъществява приемствеността между поколенията, защото в това е смисълът на  наставничеството.

 

Гражданското образование

От години г-жа Вълчева посвещава всичките си амбиции на гражданското образование. Започнало като допълнително проектно занимание в извънкласните часове, то се превръща в приоритет в нейната работа. Разработва различни проекти, свързани с превенцията от  отпадане от училище или употребата на психоактивни вещества, с дарителски кампании. В осми клас децата на Грета решават, че искат да направят  нещо за приюта за бездомни животни в Силистра. Захващат се с подготовката на картички, свързани с патронния празник на училището, продават ги и със събраните 400 лв. осигуряват храна и инвентар за приюта. Миналата година три момичета от класа на Грета подемат инициативата и възобновяват Ученическия съвет в училището, който работи за неговото развитие. “Тази амбициозност у децата се възпитава. Ако учителят не е  инициативен,  може би те щяха да бъдат един скучен клас, който нямаше да се занимава с нищо”, убедена е г-жа Вълчева. Тя не може просто да си тръгне след часовете, при положение че има толкова много неща за вършене. “Аз така ги уча и децата - да поемат инициатива, да се включват, да работят, да се доказват. Вярвам, че съм успяла да ги науча да отстояват себе си, да познават правата си и да знаят задълженията си. Нужно е да се научат да бъдат отговорни сега, това ще определи какви хора ще са на работното място, защото там също ще имат отговорности.”

Заедно със своите деца г-жа Вълчева разработва извънкласните проекти. През 2019 г. класът е награден за “Клас на годината на община Силистра” от кмета на града. “Това е наистина  голямо признание. Защото всъщност не е толкова лесно да организираш тези 17-18-годишни младежи, да ги накараш да се включат в рецитал или да рисуват”, казва Грета. През учебната  2018-2019 година печелят проект на Бюрото на ЕП за училище - посланик на ЕС. Справят се успешно с десетките задачи, срокове, отчети и проверки. Децата не само научават какви са приоритетите и структурата на Европейския съюз и парламент, но и инициират срещи с местната власт,  довеждат евродепутати на дискусия в училището. Така печелят плакета “Училище - посланик на ЕП”, групата ученици стават  младши посланици, а г-жа Вълчева - старши посланик. Наградена е с участие в международна конференция по въпросите на образованието в Брюксел и с посещение в Европарламента. Пак по нейна инициатива се включват и в инициативата “Еврошкола” на Бюрото по ЕП.

 

 

Обичам моето училище

Но Грета най-много се гордее с проекта “Обичам моето училище”. Открива го съвсем случайно в интернет, свързва се ръководителя на фондацията, която става спонсор за изграждане на вътрешния интериор на училището. Днес СУ “Н.Й.Вапцаров” изглежда много по-различно благодарение на този проект. Във всяка класна стая е поставен фототапет, който е обвързан с предмета и носи позитивни мисли.  Чрез благотворителни мероприятия закупуват боя и на 1 юли учители, ученици и родители започват лятната ваканция с четки и валяци в ръка. С доброволчески труд са боядисани всички класни стаи и коридори, поставени са красиви кътове за сядане в коридорите, с кошници, пълни със списания и книжки. Въпреки опасенията, че може да ги повредят, децата се оказват изключително толерантни, пазят училището и сами участват активно в процеса. Днес скептиците са забравили предишните съмнения, а имиджът на училището се е повишил и води всяка година все повече нови възпитаници.

 

Миналата година г-жа Вълчева става Учител на годината на СУ “Никола Вапцаров”, за втори път получава признание за вложения труд, усилия и емоция. Участва в областен конкурс за учители иноватори, които предават уменията на 21-ви век за живота. Там, в обръщение към своите ученици, споделя това, на което ги учи всеки ден - да бъдат отговорни, да работят в екип, да са толерантни и достойни човешки същества. “Ролята на учителя не е да пълни главите с формули, дефиниции и факти, а да даде знания, житейски примери и насоки за живота”, вярва г-жа Вълчева. “Със сигурност няма да съм им казала всичко до края на годината, дори и за всички тези години, в които съм с тях. Но те ще запомнят едно: Можеш да изучиш всякакви науки, но истински важното е какъв човек ще станеш.”